Železo, ktoré sa bežne prijíma v potrave, patrí medzi základné živiny a ľudské telo ho pre normálne fungovanie nevyhnutne potrebuje. Zohráva významnú úlohu najmä pri tvorbe červených krviniek a prenose kyslíka do celého tela, prispieva tiež k normálnemu fungovaniu imunitného systému, k zníženiu únavy a vyčerpania a k uvoľňovaniu energie pri látkovej premene. Nedostatočné množstvo železa v organizme môže spôsobiť pokles koncentrácie hemoglobínu v krvi a v dôsledku toho anémia resp. anémia. Anémia nie je nevyhnutne vždy dôsledkom nedostatku železa (môže byť napríklad aj dôsledkom nedostatku vitamínu B12 alebo kyseliny listovej), no takmer v polovici prípadov je to hlavná príčina.
- ženy v reprodukčnom veku - kvôli strate krvi počas menštruácie
- tehotné ženy - zásobovať dieťa krvou
- rodiacich žien a dojčiacich matiek
- starší ľudia - kvôli horšiemu vstrebávaniu živín, čo je charakteristické pre starších ľudí
- pravidelní darcovia krvi
- vegáni a vegetariáni – železo z rastlinných zdrojov, aj keď bohaté na železo, sa v tele horšie vstrebáva
- krátky dych
- strata chuti do jedla (u detí)
- praskliny v kútikoch úst
- zápal ústnej sliznice
- poruchy koncentrácie
- zvýšená podráždenosť atď.
- únava a vyčerpanie
- pravé kakao a tmavá čokoláda
- sušené ovocie, napr. broskyne, figy, hrozienka a marhule
- zelená listová zelenina, napr. špenát
- tofu
- celozrnné obilniny a strukoviny
- orechy a semienka
Nedostatok železa sa zvyčajne predchádza aj doplnkami stravy. Väčšina foriem je telom absorbovaná zle a tiež spôsobujú niektoré gastrointestinálne problémy, ako je nevoľnosť, bolesť žalúdka a zápcha. Medzi tekutými výživovými doplnkami je veľa z nich s veľmi nepríjemnou, kovovou chuťou. Preto je pri pridávaní železa veľmi dôležité múdro zvoliť vhodný doplnok.