O železe a anémii

Železo, ktoré sa bežne prijíma v potrave, patrí medzi základné živiny a ľudské telo ho pre normálne fungovanie nevyhnutne potrebuje. Zohráva významnú úlohu najmä pri tvorbe červených krviniek a prenose kyslíka do celého tela, prispieva tiež k normálnemu fungovaniu imunitného systému, k zníženiu únavy a vyčerpania a k uvoľňovaniu energie pri látkovej premene. Nedostatočné množstvo železa v organizme môže spôsobiť pokles koncentrácie hemoglobínu v krvi a v dôsledku toho anémia resp. anémia. Anémia nie je nevyhnutne vždy dôsledkom nedostatku železa (môže byť napríklad aj dôsledkom nedostatku vitamínu B12 alebo kyseliny listovej), no takmer v polovici prípadov je to hlavná príčina.

Kto je viac ohrozený nedostatkom železa?
 
Nedostatok železa je najčastejším nutričným nedostatkom. V dôsledku zvýšených potrieb sa vyskytuje až u jednej tretiny žien, najmä u:
  • ženy v reprodukčnom veku - kvôli strate krvi počas menštruácie
  • tehotné ženy - zásobovať dieťa krvou
  • rodiacich žien a dojčiacich matiek
Zvýšenú potrebu železa majú pri rýchlom raste aj deti , veľmi často však bábätká, najmä predčasne narodené resp tí, ktorí sa narodili predčasne.
 
Nedostatkom podliehajú aj tieto položky:
  • starší ľudia - kvôli horšiemu vstrebávaniu živín, čo je charakteristické pre starších ľudí
  • pravidelní darcovia krvi
  • vegáni a vegetariáni – železo z rastlinných zdrojov, aj keď bohaté na železo, sa v tele horšie vstrebáva
Ako rozpoznať anémiu?
 
Ľudia s nedostatkom železa sú často veľmi unavení, majú nedostatok energie a sú náchylnejší na infekcie . Jedným z prvých príznakov nedostatku železa je bledá pokožka, ale existujú aj iné, ako napríklad:
  • krátky dych
  • strata chuti do jedla (u detí)
  • praskliny v kútikoch úst
  • zápal ústnej sliznice
  • poruchy koncentrácie
  • zvýšená podráždenosť atď.
  • únava a vyčerpanie
Príznaky nedostatku železa vieme často rozpoznať aj sami, ale samozrejme najmúdrejšie je navštíviť lekára, ktorý na základe výsledkov krvných testov stanoví správnu diagnózu a predpíše vhodnú terapiu.
 
Prevencia a liečba nedostatku železa
 
Prvým zo záchranných opatrení respektíve prevenciou nedostatku železa je samozrejme pestrá strava obsahujúca potraviny bohaté na železo. Železo sa nachádza v potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu, no vo väčšom množstve sa železo nachádza v mäse. Taktiež železo z jedného a druhého zdroja sa výrazne líši vstrebateľnosťou – železo z mäsa je ľudským telom oveľa lepšie využité ako železo napr. špenát, keďže vstrebávanie železa brzdia niektoré látky nachádzajúce sa v potravinách rastlinného pôvodu. Odporúča sa konzumovať aj väčšie množstvo vitamínu C, pretože zvyšuje vstrebávanie železa.
 
Najviac železa obsahuje mäso a mäsové výrobky a predpokladá sa, že čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. Okrem mäsa sú na železo bohaté tieto potraviny rastlinného pôvodu:
  • pravé kakao a tmavá čokoláda
  • sušené ovocie, napr. broskyne, figy, hrozienka a marhule
  • zelená listová zelenina, napr. špenát 
  • tofu
  • celozrnné obilniny a strukoviny
  • orechy a semienka

Nedostatok železa sa zvyčajne predchádza aj doplnkami stravy. Väčšina foriem je telom absorbovaná zle a tiež spôsobujú niektoré gastrointestinálne problémy, ako je nevoľnosť, bolesť žalúdka a zápcha. Medzi tekutými výživovými doplnkami je veľa z nich s veľmi nepríjemnou, kovovou chuťou. Preto je pri pridávaní železa veľmi dôležité múdro zvoliť vhodný doplnok.