Prečo by mal každý konzumovať OMEGA-3?

Tuky sú makroživiny a sú súčasťou vyváženej stravy. Zohrávajú dôležitú úlohu pri bežnom fungovaní ľudského tela, čo znamená, že ich telo nevyhnutne potrebuje - okrem iného sú dôležitým a bohatým zdrojom energie a sú tiež rozpúšťadlami vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E a K) – bez tukov by ich telo nevstrebalo. Na jednej strane sa ľudia vo všeobecnosti vyhýbajú tukom v strave, na druhej strane konzumujeme veľa (škodlivých) tukov so spracovanými a predpripravenými potravinami. Dôležitejšie, ako KOĽKO je KTORÉ. Aké druhy tukov konzumujeme? Medzi dôležité patria nepochybne omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Prečo užívať omega-3? Prečítajte si nižšie.

omega3

Tuky v strave možno rozdeliť zhruba do 3 skupín:
  1. Nenasýtené tuky
  2. Nasýtené tuky
  3. Trans-tuky

Všetky tuky sú tvorené mastnými kyselinami. Kým nasýtené mastné kyseliny a transmastné kyselinyzdraviu veľmi škodlivé a ich vysoký príjem sa neodporúča, nenasýtené mastné kyselinyesenciálne, a teda veľmi dôležité pre ľudské zdravie a normálne fungovanie ľudského organizmu.

Nasýtené tuky a trans-tuky

Nasýtené mastné kyseliny sa zvyčajne nachádzajú v pevnej forme v potravinách živočíšneho pôvodu (mäso aj mliečne potraviny) a ich zdrojom sú, aj niektoré rastlinné oleje (palmový olej, kokosový olej). Vysoký príjem nasýtených tukov prispieva k zvýšeniu cholesterolu v krvi, čo tiež zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
 
Transmastné kyseliny sa v prírode vyskytujú zriedka, ale sú veľmi bežné v priemyselne spracovaných potravinách (sušienky a krekry, slané a sladké pečivo z lístkového alebo kysnutého cesta, koláče, koláče, malé koláčiky, pukance, cereálne tyčinky, polievkové koncentráty a iné potraviny vyrábané s použitím čiastočne hydrogenovaných rastlinných olejov), ale vyrábajú sa aj napr. pri tepelnom spracovaní rastlinných olejov.
 
Nenasýtené mastné kyseliny
 
Nenasýtené mastné kyseliny sú esenciálne, čo znamená, že ich telo pre svoje fungovanie nevyhnutne potrebuje. Dve najznámejšie a najdôležitejšie skupiny nenasýtených mastných kyselín sú omega-6 a omega-3. Omega-6 sú v strave pomerne rozšírené, takže ich význam je menej zdôrazňovaný. Bohatým zdrojom je napríklad slnečnicový, kukuričný, sójový a tekvicový olej. Medzi napr. obsahuje kyselinu linolovú, ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.
 
Prečo užívať omega-3? Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú v strave menej rozšírené, a preto sa ich význam stále viac zdôrazňuje. Patrí medzi ne kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina dokosahexaénová (DHA) a kyselina eikozapentaénová (EPA).
 
ALA sa často nachádza v potravinách rastlinného pôvodu a v strave ho konzumujeme dostatok (najmä s rastlinnými olejmi). ALA sa v tele do určitej miery premieňa aj na EPA a DHA. Kyselina alfa-linolénová inak prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.
 
EPA a DHA
 
Jediným potravinovým zdrojom EPA a DHA sú mastné morské ryby resp. rybí olej. Obe kyseliny sú v organizme mimoriadne dôležité, pretože sa podieľajú na mnohých procesoch. Ukázalo sa, že obe kyseliny prispievajú k zdraviu srdca (pri celkovom príjme 250 mg) a pri vyššom príjme zohrávajú úlohu aj pri udržiavaní normálneho krvného tlaku (celkovo 500 mg). Denným príjmom 250 mg DHA tiež prispieva k udržaniu zraku a zdravia mozgu. Mastná kyselina dokosahexaénová (DHA) má tiež preukázanú úlohu pri vývoji mozgu a zraku dieťaťa počas tehotenstva a v prvých dvoch rokoch života. Z tohto dôvodu doplnky stravy pre tehotné a dojčiace matky často obsahujú DHA.
 
Nachádzate na tanieri ryby dostatočne často?
 
Najviac omega-3 mastných kyselín obsahujú tučné morské ryby, napr. losos, sardinky a tuniak. Tie sú veľmi bohatým zdrojom DHA a EPA a môžu mať oveľa vyšší obsah ako napr. potravinové doplnky. Kde potom vzniká problém?
 
Prečo užívať omega-3? Ryby sa v našom jedálničku nenachádzajú dostatočne často, preto odborníci odporúčajú pridávať omega-3 do doplnkov stravy. Na druhej strane sa neodporúča ani konzumácia veľkých morských rýb vo veľkých množstvách, keďže je známe, že sa v nich hromadia ťažké kovy, najmä ortuť, ktorá sa do mora dostáva so splaškami. Konzumácia rýb je, preto obzvlášť problematická pre tehotné ženy a malé deti!
 
DuoLife RegenOil Liquid Gold™
 
DuoLife RegenOil Liquid Gold™ je skutočné „tekuté zlato” pripravené z najkvalitnejších olejov lisovaných za studena. DuoLife RegenOil Liquid Gold® obsahuje 13 rastlinných olejov, vybraných s orientáciou na pestré zastúpenie antioxidantov v tejto zmesi, so zreteľom na stabilitu omega-3 mastných kyselín nachádzajúcich sa v produkte. Pomer omega-3 mastných kyselín a omega-6 mastných kyselín je v produkte v rozmedzí od 1:1 do 1:5, čo rešpektuje tzv. „zlatý pomer“ zmesi týchto mastných kyselín. DuoLife RegenOil Liquid Gold® je tak významným zdrojom potrebných nenasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne vplývajú na srdcovo-cievny systém, na činnosť mozgu.
 
Je obohatený prírodným vitamínom K2 MK7 a prírodným vitamínom D3 – vitamíny rozpustné v tukoch. To zvýrazňuje účinok tohto výživového doplnku, ktorý dodáva organizmu potrebné nutričné látky, vplýva na fyziológiu ľudského organizmu, podporuje dobrý zdravotný stav konzumenta.
 
 
ZDROJ: https://valens.si/2021/04/22/zakaj-bi-vsi-morali-uzivati-omega-3/